tabula patronatus

Chieti, 335 d.C - 335 d.C

Lastra rettangolare terminante nel lato superiore ad angolo acuto con lati disuguali. Il testo riproduce il processo verbale di conferimento del patronato sul municipio di Foruli a C. Sallio "iunior", figlio di C. Sallio Sonofrio Pompeiano (cfr, tabula n. inv. 2719), decretato nell'assemblea tenuta il 18 dicembre 335 d.C. Il testo, che si dispone su 39 righe non divise da linee di guida, si sviluppa secondo lo schema comune dei "senatus consulta": r. 1-2: datazione. r. 3-5: preambolo. r. 5-20: relazione (con motivazione del conferimento della carica al giovane Sallio ed elenco delle sue prerogative, doti morali, benefici e menzione della discendenza). r. 21-30: sentenza (con conferimento di nomina).La data posta all'inizio indica che il documento è stato preparato durante l'assemblea che poi lo ratificava formalmente. Il testo presenta errori di sintassi con largo uso di termini e costrutti estranei al latino classico

• OGGETTO tabula patronatus
  • MATERIA E TECNICA bronzo/ fusione/ a incisione
  • MISURE Altezza: 45.5 cm
  • LUOGO DI CONSERVAZIONE Museo Archeologico Nazionale
  • LOCALIZZAZIONE Frigerj
  • SPECIFICHE DI LOCALIZZAZIONE Piano terra - Sottoscalone, vetrina destra
  • LUOGO DI REPERIMENTO L'Aquila (AQ) - Abruzzo
  • ENTE COMPETENTE PER LA TUTELA Museo Archeologico Nazionale d'Abruzzo Villa Frigerj
  • ENTE SCHEDATORE Soprintendenza per i Beni Archeologici dell'Abruzzo
  • DATA DI AGGIORNAMENTO 2016
  • ISCRIZIONI Fl(avio) Constantio et Rufio Albino co(n)ss(ulibus) IV Kal(endas) Ienuaris cum universi pagani seu vicani Forulani in [tem] pulo Aug(usteo) frequentes obvenbissent, ibi Antis[tius] Lucentuis proc(urator) eorum v(erba) f(ecit): quanta sit beni[vo-]lentia quantusq(ue) honor olim proscriptum genu[s] Salliorum patronatus patriae n(ostrae) Amiternin[orum] semper vos, domini convicani, omnes meminis[se] certum sum; et quia procat nos dignitas aque a[mor] C(ai) Salii Sofronii iun(ioris)patroni ord(inis) et patr(iae) n(ostrae) Amit[erni] filuis C(ai) Salli Sofroni Pompeiani p(erfectissimi) v(iri) pat(roni) ord(inis) [et] populi civitatum Amiterninorum Reatinorum Interamnatium Praetuttinorum et Avetium V(estinorum) cuius refoveamus benignum honorem adque [ser-]vandam dignitatem, omnes igitur domini hun[c] iuvenem Sallium Sofronium patronum nobis et vi[c(anis)] praeficiamius cuiusq(ue) fides et benivola affectio qu[anta] et qualia erga eius in nobis anteha processe[rit] de cuius prestantia pluria in nos conferri s[pere-]mus. Q(uid) e(nim) d(e) e(a) r(e) f(ieri) p(laceret) u(niversi) i(ta) c(ensuerunt): placet et nobis ius[ta] legatio tua et eius paterna benivola fama nob[is et] patriae n(ostrae) olim titulis patronatus procripta hab[eri] et eius Sofroni iun(iores) affectio sincera et lau[dabi-]lis prudentia, quam omes viriq(ue) scimus erga nos amorem conferre, unde spes magna et def[ens-]inis auxilia, beneficiis concurrentibus, pluria [in nos] conferre speremus patendumq(ue) sit de eius [digna-]tione ut hanc scripturam nostram aere inc[iso in] tabula hospitali suscipiat et in aedib[us suis lo-]co sacrari praecipiat felicitat[er] - a incisione - latino